Zašto Je Bitna Deratizacija Poslovnih Prostora I Kako Se Radi?

Štetočine, kao što su glodari (miševi i pacovi), su verovatno poslednja stvar koji želite da vidite, ne samo u svom poslovnom prostoru, magacinu, već i u svom domu. Njih ne samo da ne volimo da vidimo, već prema njima imamo i vrlo jasne negativne predrasude. Iako se kao ljudi trudimo da ne gajimo predrasude, kad su u pitanju glodari, one su apsolutno tačne.

O kojim predrasudama pričamo? To su naravno one da su miševi, i pre svega pacovi, leglo zaraza zbog svog načina života. Oni uglavnom žive u nehigijenskim uslovima, prenose bolesti i zaraze. Iz ovih razloga ih ne želimo blizu naše kuće, kao ni blizu mesta gde radimo, odnosno našeg poslovnog prostora.

Stoga će se ovaj članak fokusirati na načine prevencije najezde ovih napornih štetočina, kao i samo njihovo ukljanjanje, odnosno eliminisanje.

Ali za početak…

Šta Je Deratizacija?

Deratizacija je postupak kojim se sprečava, suzbija ili, u krajnjem cilju, uništava najezda populacije glodara. Kao takva, ona podrazumeva upotrebu bioloških, mehaničkih i hemijskih mera:

 • Biološke mere – biološke mere suzbijanja populacije glodare su one koje se već dešavaju u prirodi same od sebe gde njihov prirodni neprijatelj (pas, mačka, lisica, orao i druge životinje) koristi njih kao hranu. U komercijalnoj deratizaciji, mogu se koristiti specijalno trenirane mačke i psi, ali ovo je relativno skup i neefikasan metod koji se u praksi izbegava.
 • Mehaničke mere – mehaničke mere su one sa kojima ste se verovatno i sami susretali, odnosno one označavaju postavljanje zamki koje fizički onemogućavaju kretanje štetočina i “zarobljavaju” ih. Mogu se grubo podeliti na humane (kao što su razne vrste mišolovki) i manje humane (kao što su lepak ili zamke koje ih povređuju).
 • Hemijske mere – prosto rečeno, hemijske mere predstavljaju upotrebu hemijskih sredstava koje štetočine unose u svoj organizam i potom uginu.

Higijena Poslovnih Prostora

Iako nam je glavni cilj deratizacija poslovnog prostora i potpuno uništavanje neželjene populacije glodara koji su ga naselili, pre toga bi se trebalo pozabaviti njegovom higijenom. Ovo je ujedno i jedan od najboljih načina prevencije najezde glodata u vaš poslovni prostor jer njih generalno privlači prljavština, vlaga, i loši higijenski uslovi.

Ispratite sledeće korake za čišćenje svog poslovnog prostora i njegovu pripremu za deratizaciju:

  1. Uklanjanje prašine i paučine – u slučaju čišćenja pojedinačnih prostorija, praksa je da se krene od gore ka dole jer čišćenje podova dolazi kasnije i omogućava nam uklanjanje prljavštine koja je pala na njih.
  2. Čišćenje radnih površina – sledeće na listi je čišćenje radnih površina i njihova dezinfekcija. Ovaj korak je posebno bitan radi održavanja visokog stepena higijene i zaštite vaših radnika
  3. Čišćenje nameštaja – redovno čišćenje nameštaja se, naravno, obavlja usisivačem a ukoliko su površine veoma zaprljane može se pribeći i dubinskom čišćenju
  4. Čišćenje i pranje prozora
 • Suvo čišćenje podova – i konačno dolazimo do suvog čišćenja podova i prljavštine koja je sa viših površina pala na njih
 1. Mokro čišćenje podova – nakon suvog čišćenja podova u vašem poslovnom prostoru, potrebno je i mokro koje podrazumeva njihovo brisanje džogerom ili mopom sa odgovarajućim agensom za čišćenje. Ili, ukoliko to uslovi dozvoljavaju, korišćenje profesionalnih mašina za čišćenje

Tek kada se uverimo da je naš poslovni prostor čist, pristupamo procesu deratizacije.

 

Deratizacija Poslovnog Prostora

Naravno, ukoliko ste obavili temeljan posao čišćenja vašeg prostora za rad, obavili ste i jedan deo deratizacije koji spada u prevenciju.

Preventivna Deratizacija

Prevencija podrazumeva održavanje higijene poslovnog prostora koja će odvratiti štetočine od nastanjivanja u njima.

Još jedna mera koja spada u preventivne je zapušavanje svih otvora i odvoda koje štetočine mogu da iskoriste da se domognu vaših prostorija. Pod ovim podrazumevamo zapušavanje otvora i pukotina ali stavljanje i zaštitne mreže na otvore koji moraju da ostanu prohodni (kao što su ventilacioni).

Mehanička Deratizacija Poslovnog Prostora

Kao što smo već i ranije pomenuli, mehanička deratizacija podrazume fizičku borbu protiv štetočina.

Pre svega, treba ukloniti sav materijal koji je pogodan za razvoj glodara, kao što su otpadni papir i tekstil, otpad materijala koji se koriste u izolaciji, stari jastuci i madraci. Sve ovo miševi i pacovi mogu iskoristiti kao pogodan materijal za pravljenje svog gnezda.

Fizička Deratizacija

Za razliku od mehaničke, ovde nam nije cilj da povredimo ove glodare, već da ih odvratimo u dolazak u naš poslovni prostor ili da ih iz njega oteramo.

Naravno, kod ove metode treba navesti i njene nedostatke. Jedan od najvećih nedostataka jeste i taj da istraživanja nisu baš bila jednoglasna kada se radi o efikasnosti ovih uređaja… drugim rečima, mnogi od njih jednostavno nisu efikasni.

Takođe, njihov opseg delovanja je mali jer ne prolaze kroz zidove tako da “deluju” isključivo u prostoru u kojem se nalaze.

Hemijska Deratizacija Poslovnog Prostora

Naravno, ovaj vid deratizacije je i onaj koji najveći broj profesionalnih usluga deratizacije sprovode. U hemijskoj deratizaciji koriste se, što je i logično, hemijska sredstva za ubijanje štetočina, zvana rodenticidi.

Ove hemikalije, opet, možemo grubo podeliti u dve grupe:

 • Brzi – iako je kod većine vlasnika poslovnih prostora imperati isti “Rešiti se glodara što je brže moguće!” korišćenje hemijskih sredstava koje brzo ubijaju nije uvek najbolji izbor. Ako je populacija mala (sastoji se od samo nekoliko jedinki), moguće je korišćenje jakih hemikalija koje će “brzo obaviti posao”, ali ako ima mnogo jedinki mora se voditi računa jer, iako su štetočine, radi se o inteligentnim bićima. I ako primete da deo njihove populacije odumire jedući hranu koju im vi “servirate”, možda će se odlučiti da je potraže na drugom mestu i time produžiti vašu agoniju.
 • Spori – dakle kao što im i ime kaže, spori hemijski agensi deluju sporije, nekad i po nekoliko dana, da bi omogućili čitavoj populaciji da se “gosti” na hrani koju smo im propremili. Ovako ćemo biti sigurni da je čitava populacija obuhvaćena merama deratizacije i u potpunosti suzbijena.

Mere Predostrožnosti Posle Deratizacije Poslovnog Prostora

Iako ne postoje konkretne mere koje su propisane za ovu svrhu, možete koristiti savete sa početka našeg teksta u sekciji “Higijena Poslovnog Prostora”. Održavanje visokog stepena higijene će svesti mogućnost ponovne “invazije” glodara na minimum i zaštiti vas i vaš poslovni prostor.

Naravno, nije isključena ni pojava nove najezde ovih štetočina, tako da je pravilo da se deratizacija radi uvek kada se za nju pojavi potreba.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *