Rešite se mrava u svojoj kući, stanu, poslovnom prostoru brzo i efikasno

Da li ste ikada imali problem sa mravima koji vam prave neprijatnosti u kancelariji ili stanu? Ako jeste, znajte da niste sami. Mravi su česti gosti u urbanim sredinama, a njihova prisutnost može biti veoma iritantna i neugodna. Srećom, postoji rešenje!

Mravi (lat.Formicidae) su deo porodice insekata koja živi u velikim organizacionim zajednicama i pripadaju redu opnokrilaca. Smatra se da mravi postoje na zemlji već više od 100 miliona godina. Pretpostavlja se da postoji više od 20 000 različitih vrsta, interesantno je da prema nekim izvorima, ukupna težina svih mrava na svetu je približno jednaka ukupnoj težini svih ljudi. Kao što možete primetiti retko kada ćete videti mrava samog. Ukoliko ga i vidite, znajte da je zalutao negde, i da se udaljio od svoje porodice mravi su poznati po tome što žive u grupama i zajednički stvaraju jednu izuzetno organizovanu zajednicu.

Pošto ne mogu da se oslone na svoj vid, mravi na čelu kolone luče hemijsku supstancu koja se zove feromon, kao jasan trag koji ostali mravi treba da slede. Za dešifrovanje hemijskog koda, mravima je potrebno veoma razvijeno čulo njuha.

Mravi formiraju kolonije koje se uglavnom sastoje od sterilnih, bezkrilnih ženki koje formiraju kaste „radnika“vojnika“ ili drugih specijalizovanih grupa. Skoro sve kolonije mrava takođe sadrže nekoliko plodnih mužjaka koji se nazivaju „trutovima“ i jednu ili više plodnih ženki koje se nazivaju „kralјicama“. Kolonije su opisivane kao superorganizmi, zato što se čini da mravi deluju kao ujedinjeni entitet, kolektivno radeći na održavanju svoje kolonije.    

Ovi insekti imaju više od četiri stotine receptora mirisa ‒ pet puta više od bilo koje druge vrste insekata. Zahvaljujući tome, više hiljada mrava brzo stiže kako bi zajednički uspešno lovili svoj plen.

Mravi u stanovima i poslovnom prostoru

Mravi su mali insekti koji su privučeni hranom i vodom.Stanovi i poslovni prostor pružaju im izobilje tih resursa, što ih čini idealnim mestima za njihovo naseljavanje. Bez obzira na to koliko su mali, mravi mogu biti veoma uporni i brojni. Njihova prisutnost može izazvati ne samo neprijatnost već i higijenske probleme.

Mravi mogu kontaminirati hranu i ostaviti tragove po površinama, što dovodi do gubitka poslovnog ugleda ili narušavanja lične higijene u stanu. Osim toga, neki ljudi mogu biti alergični na ubode mrava, što može izazvati neprijatne reakcije poput svraba, crvenila ili otoka. Uz to, mravi se lako razmnožavaju, što znači da se problem može brzo proširiti ako se ne preduzmu odgovarajuće mere.

Postoji više vrste mrava, a najčešće se u stambenim i poslovnim prostorima nalaze žuti i crni. Mravi svakako predstavljaju poseban izazov prilikom dezinsekcije.

Žuti mravi

Žuti mravi, poznati i kao žuta kućna mrava (Lasius flavus), često se mogu naći u unutrašnjosti kuća i poslovnih prostora. Ovi mravi su male veličine, a karakteristični su po svetložutoj boji. Žuti mravi obično formiraju kolonije i prate hranu i vodu, što ih čini čestim gostima u kuhinjama i kupatilima. Oni su posebno privučeni slatkim i masnim namirnicama.

Budući da žuti mravi imaju tendenciju da se brzo razmnožavaju, važno je preduzeti mere kontrole čim primetite njihovu prisutnost. EKO CENTAR M ima iskustvo u suzbijanju žutih mrava i možemo vam pružiti efikasna rešenja za njihovu eliminaciju.

Crni mravi

Crni mravi, poznati i kao domaći mravi (Tapinoma sessile), takođe su česta pojava u kućama i poslovnim prostorima. Ovi mravi su manje više crne boje i često prate linije i staze u potrazi za hranom. Njihova omiljena hrana uključuje slatke i masne namirnice, kao i otpatke hrane.

Crni mravi se takođe brzo razmnožavaju, a njihova prisutnost može biti izuzetno uporna. Ovi mravi mogu se naseliti u različitim delovima kuće ili poslovnog prostora, uključujući kuhinje, kupatila i ostave. Da biste se efikasno rešili crnih mrava, potrebno je primeniti odgovarajuće mere kontrole.

Važnost blagovremen dezinsekcije

Dezinsekcija je ključna mera za kontrolu populacije mrava i sprečavanje njihovog povratka. To je proces koji uključuje primenu hemijskih ili prirodnih sredstava kako bi se eliminisali mravi i sprečilo njihovo ponovno naseljavanje. Uzimanje stvari u svoje ruke i pokušavanje samostalne dezinsekcije može biti težak zadatak i često nije dovoljno efikasan.

Zato je važno angažovati stručnjake koji imaju iskustvo i znanje u oblasti dezinsekcije. EKO CENTAR M je lider u industriji dezinsekcije, deratizacije i dezinfekcije, i ima dokazanu reputaciju u pružanju vrhunskih usluga. Naši stručnjaci su obučeni da identifikuju izvor problema, primene odgovarajuće tretmane i pruže vam dugotrajna rešenja.

Kako sprečiti ponovnu pojavu mrava nakon dezinsekcije?

Da biste se efikasno rešili mrava i sprečili njihovu pojavu u budućnosti, evo nekoliko korisnih saveta:

 • Održavajte čistoću: Redovno čistite svoj dom ili poslovni prostor kako biste uklonili mravima privlačne izvore hrane i vode. Obrišite sve površine i uklonite ostatke hrane sa stolova, šporeta, sudopera i ostalih mesta. Pazite da sve hrane budu dobro zatvorene i čuvane u hermetički zatvorenim posudama.
 • Zakrpajte rupe i pukotine: Mravi mogu pronaći put kroz male pukotine i rupe u zidovima, podovima i oko prozora. Redovno proveravajte i popravljajte oštećenja kako biste sprečili njihov ulazak.
 • Održavajte baštu: Ako imate baštu, vodite računa o njenom održavanju. Mravi mogu biti privučeni biljkama koje luče slatki nektar, pa redovno održavajte biljke i uklonite eventualne mrtve delove.
 • Angažujte profesionalnu dezinsekciju: Ako se mravi i dalje pojavljuju uprkos preduzetim merama, najbolje rešenje je angažovanje stručne dezinsekcije kao što je EKO CENTAR M. Stručnjaci će koristiti specijalizovane tretmane kako bi efikasno eliminisali mrave i primenili preventivne mere kako bi sprečili njihov povratak.

Uz pravilnu higijenu i redovno održavanje, zajedno sa stručnom pomoći, možete se efikasno rešiti mrava i prevenirati njihovu pojavu u svom domu ili poslovnom prostoru.

Kako vršimo dezinsekciju mrava u stambenim i poslovnim prostorima u EKO CENTRU M?

Dezinsekcija mrava obuhvata primenu odgovarajućih tretmana i mera kako bi se efikasno eliminisali mravi i sprečilo njihovo ponovno naseljavanje. Evo nekoliko koraka koji se obično primenjuju prilikom dezinsekcije mrava:

 1. Identifikacija vrste mrava: Preduzimanje pravih mera kontrole mrava zavisi od tačne identifikacije vrste.
 2. Inspekcija i procena infestacije: Stručnjaci za dezinsekciju će pažljivo pregledati područje kako bi identifikovali izvor infestacije, kolonije mrava i tačke ulaza. Ovo je važno kako bi se odredilo gde se treba usmeriti tretman.
 3. Primena tretmana: Nakon identifikacije i procene, stručnjaci će primeniti odgovarajuće tretmane za suzbijanje mrava. Tretmani se obično primenjuju na područjima gde su mravi najaktivniji, kao što su staze mrava, linije ulaza i mesta gde su primećeni tragovi mrava.
 4. Prevencija i saveti: Nakon tretmana, stručnjaci će pružiti savete o preventivnim merama koje treba preduzeti kako bi se sprečio povratak mrava. Ovo može uključivati zatvaranje pukotina i rupa, održavanje higijene, odlaganje hrane na pravilan način i slično.
 5. Praćenje i ponovna procena: Nakon tretmana, važno je pratiti situaciju kako biste bili sigurni da su mravi eliminisani i da se ne vraćaju. Ukoliko se pojavi potreba, mogu se primeniti dodatni tretmani ili izmeniti strategija.

Od čega zavisi cena dezinsekcije mrava na teritoriji Beograda?

Cena dezinsekcije mrava na teritoriji Beograda može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora. Evo nekih od faktora koji mogu uticati na cenu:

 • Veličina infestacije: Cena dezinsekcije mrava može se razlikovati u zavisnosti od stepena infestacije. Veće infestacije mogu zahtevati više vremena i resursa za efikasnu kontrolu, što može uticati na cenu.
 • Veličina prostora: Cena može varirati u zavisnosti od veličine prostora koji zahteva dezinsekciju. Veći prostori mogu zahtevati više tretmana i više sredstava za kontrolu infestacije.
 • Tip tretmana: Različiti tipovi tretmana mogu se primenjivati za suzbijanje mrava, kao što su hemijski tretmani. Cena može zavisiti od vrste tretmana koji se koristi i njegove efikasnosti.
 • Pristupnost prostora: Cena može biti uticajna ukoliko je prostor teško dostupan ili zahteva dodatne napore da bi se obavila dezinsekcija. Na primer, ukoliko su mravi naseljeni u skrovitim delovima prostora koji zahtevaju posebne mere pristupa.

Budite slobodni da nas kontaktirate kako biste dobili detaljne informacije o ceni dezinsekcije mrava za vaš specifičan slučaj. Procena je BESPLATNA.

Važno je napomenuti da je dezinsekcija mrava kompleksan proces i da je najbolje angažovati stručnjake koji imaju iskustvo, znanje i pristup efikasnim tretmanima. Samostalno preduzimanje mera kontrole može biti manje efikasno i rezultirati privremenim rešenjima.